Jubileumsutställningen har planerats av Solveig Pått, Tuija Warén och Gun Dahlvik. Foto: Tuija Warén
Jubileumsutställningen ”Ostrobothnia Australis – 100 år med naturen i centrum” presenterar genom föremål och fotografier centrala delar av OA:s verksamhet under den naturvetenskapliga föreningens 100-åriga historia. Vi får ta del av OA:s möten och exkursioner, insamling av insekter och växter samt naturvetenskapliga samlingar, däribland olika projektarter som fortfarande undersöks och inventeras av OA både vid Valsörarnas biologiska station och i övriga delar av Österbotten inom OA:s verksamhetsområde. Därutöver ingår litteratur ur föreningens omfattande bibliotek.
OA:s medlemmar samlades till månadsmöten med vetenskapliga föredrag samt exkursioner, men också forskning och insamling av naturalier för ett naturvetenskapligt museum stod högt i prioritet och därmed lades grunden till Ostrobothnia Australis naturvetenskapliga museum med samlingar som till en början visades i föreningens klubblokal och från 1967 i Sundénska husets övre våning, vid före detta “Kyrkoapoteket”. Vid millennieskiftet flyttades samlingarna till Österbottens museum för att bli en del av den nya naturvetenskapliga basutställningen Terranova, som öppnades i maj 2002. Också föreningens verksamhetslokal finns i Österbottens museum.
Jubileumsutställningen ”Ostrobothnia Australis – 100 år med naturen i centrum” visas fram till den 5.10.2025 i Terranova. Utställningen kan besökas på egen hand under museets öppethållningstid, men för den som önskar finns det även möjlighet till guidning. Österbottens museum och Terranova kan besökas ons-sö kl. 10-17.
Jubileumsutställningen har planerats av Gun Dahlvik, Solveig Pått och Tuija Warén. För utställningens förverkligande riktas också ett varmt tack till Vasas museer och dess produktionsenhet.
I samband med jubileumsutställningen ordnars vårutflykter för hela familjen vid Yxgärde i Gamla Vasa (lö 17.5 kl. 14-16) och området runt Söderfjärden-Malax (sö 15.6 kl. 14-16) där vi bekantar oss med vårens och försommarens växter och fåglar. Kontaktpersoner för utflykterna är Ida Berg (041 4358 200) och Solveig Pått (050 3434 838), OBS! vi föredrar meddelande via sms. Utflykterna går på svenska, och med andra språk hjälps vi åt tillsammans.
Tilläggsinformation om utställningen ger Solveig Pått (050 3434 838)
Presentation av uställningen av Solveig och Gun på Yle Vega Österbotten, lyssna på Arenan
Foto: Gun Dahlvik